Субота, Вересень 28, 2024

Нагороди

Заслужений журналіст України

Заслужений журналіст України

Заслужений журналіст України  — державна нагорода України — почесне звання України. Встановлене 9 лютого 1982 року під назвою «Заслужений журналіст УРСР». Звання надавала Президія Верховної Ради УРСР.

Після здобуття Україною незалежності уточнено назву звання.

Нині звання надається Президентом України відповідно до Закону України «Про державні нагороди України».

Згідно з Положенням про почесні звання України від 29 червня 2001 року, це звання надається: працівникам засобів масової інформації за вагомий внесок у розвиток вітчизняної журналістики.

Додатково: Заслужені журналісти України (даний список не повний і постійно доповнюється)

Золота медаль української журналістики

Золота медаль Української журналістики

Заснована рішенням пленуму правління НСЖУ у грудні 2008 року з нагоди 50-річчя Спілки. Відзнака вручалася ветеранам Спілки, її активістам за багаторічну плідну діяльність у творчому об’єднанні. Могли бути удостоєні медалі й громадяни України та іноземних держав за активну підтримку свободи слова в Україні, відстоювання прав журналістів. Пропозиції про нагородження могли подавати регіональні організації НСЖУ, секретарі та голова Спілки.

Нині ця відзнака не вручається.

Зірка української журналістики

Зірка української журналістики

Заснована правлінням НСЖУ у 2004 році, напередодні 45-річчя НСЖУ.
Нагорода за творчі здобутки професійних працівників друкованих періодичних видань, телебачення, радіомовлення.
Рішення про нагородження ухвалював секретаріат Спілки на основі подань Кримської, Київської, обласних організацій НСЖУ.
До подань додавалися, крім характеристики, 15-20 кращих робіт претендента, які характеризують його високий професіоналізм, активну громадську позицію.
Нині ця відзнака не вручається.

Почесний знак НСЖУ

Почесний знак НСЖУ

Встановлений напередодні 45-річчя Спілки.

Секретаріат НСЖУ нагороджує цією відзнакою активістів, переможців творчих конкурсів та ветеранів Спілки.

Його вручають і громадським, державним діячам за підтримку ініціатив НСЖУ та її осередків.

Як виняток Почесний знак НСЖУ вручається міським, районним і первинним організаціям НСЖУ.

Буклет фотовиставки «Україна- журналісти в зоні бойових дій»

Почесна грамота НСЖУ

Рішенням секретаріату НСЖУ за поданням Кримської, Київської, обласних і міських організацій НСЖУ нагороджуються кращі журналістські колективи, окремі члени Спілки за творчі досягнення, активну участь у житті організації.

В окремих випадках Почесною грамотою НСЖУ можуть бути нагородженні й не члени Спілки – за дієву допомогу спілчанським організаціям.

Почесна грамота Кабінету Міністрів України
Пам'ятний знак, який вручається разом з почесною грамотою КМУ

Почесна грамота КМУ

Почесна грамота Кабінету Міністрів України — нагорода за багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, особистий внесок в економічну, науково-технічну, соціально-культурну, військову, громадську та інші сфери діяльності і заслуги перед Українським народом у сприянні становленню правової держави, здійсненню заходів щодо забезпечення захисту прав і свобод громадян, розвиткові демократії, ефективній діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Подання про нагородження Почесною грамотою вносять до Кабінету Міністрів України центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, обласні ради.

У поданні про нагородження Почесною грамотою зазначаються конкретні успіхи у сфері виробництва, науки, освіти, охорони здоров’я, культури, інших сферах діяльності.

Вручення Почесної грамоти і пам’ятного знаку проводиться в урочистій обстановці членами Кабінету Міністрів України, головами місцевих державних адміністрацій.

Безпека журналістів України
Центр журналістської солідарності